sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Tutorial despre microcontrollerele PIC - 

Lecția 2


Faţă de posibilităţile electronicii cu precădere analogice, în aceste zile tot mai mulţi tineri se simt atraşi de ideea de a învăţa să scrie aplicaţii cu microcontrollere (o componentă atrăgătoare şi magică totodată). Preţul relativ scăzut al componentelor, inteligenţa înglobată în chip, popularitatea mediilor de dezvoltare (unele dintre ele gratuite) şi dorinţa de asigurare de cunoştinţe solide pe termen lung ar putea fi doar câteva dintre motivele acestei tendinţe. 


Pentru început, prezentarea aceasta ar fi putut avea un caracter general, indiferent dacă s-ar fi referit la microcontrollere de tip PIC (Microchip) sau AVR (Atmel) – pentru a aminti de cele mai utilizate componente de acest tip. Totuşi, pentru fixarea cunoştinţelor şi focalizarea discuţiei, vom alege să ne referim la microcontrollere de tip PIC (produse de către compania Microchip). Este posibil, ca, în viitorul apropiat, o prezentare similară să fie făcută pentru MCU AVR Atmel. 


În plus, un model de urmat va fi explicarea programelor realizate în asamblor, urmată de varianta lor într-un limbaj de nivel înalt, în scopul unei mai bune fixări a cunoştinţelor. O variantă de limbaj de nivel înalt este JALv2, foarte interesant, intuitiv si elegant, având în plus şi o caracteristică imbatabilă: este absolut gratuit. Nu în ultimul rând, JALv2 este susţinut de o echipă entuziastă de dezvoltatori, care contribuie prin munca lor generoasă la dezvoltarea şi actualizarea bibliotecilor limbajului. Oricum, despre istoricul şi evoluţia limbajului JALv2 vom mai discuta. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu