duminică, 4 septembrie 2011

O scurtă introducere



Acest blog este destinat celor interesați de tehnologie în general și, ca subdomenii, electronică, programare (inclusiv "embedded software"), computere și software. Blogul caută să umple un gol de resurse de natură teoretică și practică, pe care este evident că școala românească - din diverse motive, care pot fi discutate, dar cred că fără finalitate practică - nu le poate furniza. În paginile sale veți găsi în principal articole complete despre proiecte de interes de tip DIY (Do It Yourself), descrieri ale unor realizări de natură practică și tutoriale despre subiecte actuale.

Intenția declarată este ca schemele utilizate (inclusiv cu modificările survenite) pe măsura realizării în practică, programele aferente de funcționare (inclusiv codul sursă) și cablajele să fie publicate integral. Susțin ideea includerii codului sursă fără restricții, eventual însoțit de comentarii, deoarece am constatat din experiență că este o cale bună de învățare. Nu sunt dintre cei care cred că ascunderea codului sursă este utilă, publicarea variantei .hex (sau .bin) nu duce decât la creșterea numărului de imitatori, și nu la creșterea numărului de persoane cu reale calități tehnice și creative. Apoi, ne putem întreba ce ar fi fost mișcarea "open-source", aflată într-un succes semnificativ în zilele noastre, fără publicarea codului sursă și legat de aceasta, fără capacitatea de reacție rapidă la bug-uri sau diverse alte probleme, fără munca generoasă și excelentă tehnic a multor programatori entuziaști răspândiți în toate colțurile lumii?

Am mai întâlnit această idee în reviste de prestigiu - Elektor Electronics, ca să dau un exemplu la îndemână. Editorii de la prestigioasa revistă de electronică, destinată unui cerc extrem de larg de entuziaști dar și de profesioniști, încurajează publicarea integrală a schemei, a cablajului și – acolo unde este cazul – a programului în forma inițială, tocmai în ideea de a putea fi preluat, comentat și eventual, modificat.

În concluzie, invit și sper ca la îmbunătățirea acestui blog să contribuie cât mai mulți entuziaști, hobby-iști, studenți și profesioniști de orice varstă.

2 comentarii:

  1. Aceste două curente, open source și proprietar sunt normale. Trebuie și vor fi, cred, mult timp. Cum poți începe o muncă de creație, în primul stadiu, când nu te crede nimeni, pentru că nu ai demonstrat încă ceva ?
    Din practică, aproape orice firmă are, atât software prorietar, cât și open source.
    Referitor la microcodul de execuție (firmware) -- poate fi doar free -- nu dă nimeni nici un ban pe el.
    Personal, cred că (Ubuntu) soluția de compromis, este cea mai bună.
    Consensul mi-a plăcut mai mult decât majoritarismul.

    RăspundețiȘtergere